Čarno Jezero

Otroški živžav in veselje prve junijske sobote zagotovo še vedno odmeva v vseh, ki smo se tisti dan podili po Rakovniku. Že 11. praznični dan za otroke je letos potekal pod naslovom POGUMNO PREKO OVIR. Na prireditvi se je zbralo okrog 1200 otrok.

Že takoj ob prihodu so otroke pozdravili navdušeni animatorji, ki so njihove radovedne poglede, ki so izražali: kaj vse bo prinesel dan, usmerili proti simbolu letošnjega Čarnega jezera – možicu, ki se opira na križ. Ta križ so vsi otroci, ki so se zbrali ta dan na Rakovniku, napolnili s prstnimi odtisi. Tako je vsak na simboličen način pokazal, da želi biti blizu Jezusu in Mariji in da želi skupaj z njima premagovati vse križe, težave in ovire v življenju. Takoj za tem pa so se otroci podali po hribu navzgor skozi ovire ter slovesno zakorakali proti paletam otokov, kjer so jih že pričakovali nasmejani animatorji, da jih popeljejo novim dogodivščinam naproti – nekje so prepevali, drugje barvali, se igrali, plesali, gledali predstavo, spet drugje slepo prehodili del poti po gozdu, se preizkušali v kvizu in ustvarjali v delavnicah … Letos so otroci lahko izbirali med 26 otoki, ki jih je vodilo okrog 250 animatorjev iz različnih krajev Slovenije.

Ob 13h so se dejavnosti zaključile z isto katehezo na vseh otokih, ki nas je razpoložila za vrhunec dneva. Ko smo vsi uspeli najti svoj košček prostora v cerkvi Marije Pomočnice, smo v prepevajočem vzdušju začeli s sveto mašo. Bila je še posebej lepa, ker so jo s svojo otroško preprostostjo in sodelovanjem obogatili otroci sami. Po maši so se otroci odpravili domov. Če so se po poti še kje ustavili, ne vem! Vem pa zagotovo, da smo se ob koncu skupaj ustavili in poveselili animatorji otokov in vsi, ki smo na kakršen koli način sodelovali na Čarnem jezeru. A to še ni bilo vse! Ko smo vsaj nekoliko premagali oviro lakote in se že nasmejali do solz, smo se skupaj podali proti inšpektorialni hiši sester HMP. Tam je ob naši navzočnosti g. inšpektor Lojze Dobravec blagoslovil velik lesen spominski križ, na katerega so se cel dan s pirografi podpisovali otroci.
Čarno jezero je torej za nami. Zaznamuje ga veselje in navdušenje otrok ob odhodu domov in križ, ki nas bo spominjal, da je vsako breme z Jezusom in Marijo lažje.