Glasba povezuje in združuje

Srečanja Slovenjgradčanov s prebivalci mesta Češki Krumlov so se začela leta 1996 na pobudo Mestne občine Slovenj Gradec. Zato tudi Glasbena šola edinega slovenskega \’mesta glasnika miru\’ v zvezi OZN letos utrjuje prijateljske vezi z glasbeno šolo iz Češkega Krumlova.
V kulturnem domu v Slovenj Gradcu se je letos zgodil že drugi mednarodni koncert solistov, ansamblov in Združenega godalnega orkestra obeh glasbenih šol, pod vodstvom dirigentov BOHUMILA NOVOTNY-ja in BRANKA ČEPINA, ki je opisal tudi druga sodelovanja: \”Pri nas imamo vsako leto poletno šolo v Fiesi. V enem tednu naštudiramo koncertni program, ki ga nato izvajamo v Portorožu, Piranu, kasneje pa v Slovenj Gradcu in v Češkem Krumlovu.\” Branko Čepin, ravnatelj slovenjgraške glasbene šole, je ob tem še dodal:

“Mislim, da Slovenj Gradec kot mesto glasnik miru načrtuje in udejanja idejo tega mota z najboljšimi nameni zbližati, povezati ljudi sorodnih ljudstev, kajti Češka in Slovenija, obe imata bogato glasbeno tradicijo, sta že v preteklosti pogosto sodelovali tudi na glasbenem področju. To združevanje ima namen predstaviti program obeh glasbenih šol in na glasbenem, umetniškem področju doseči višji nivo.”
Kmalu bodo tudi Slovenjgradčani v Češkem Krumlovu nastopili že drugič. Načrtujejo glasbene poletne šole na Češkem, tekmovanja in druge glasbene prireditve.