Glasba povezuje in združuje

Srečanja Slovenjgradčanov s prebivalci mesta Češki Krumlov so se začela leta 1996 na pobudo Mestne občine Slovenj Gradec. Zato tudi Glasbena šola edinega slovenskega \’mesta glasnika miru\’ v zvezi OZN letos utrjuje prijateljske vezi z glasbeno šolo iz Češkega Krumlova.
V kulturnem domu v Slovenj Gradcu se je letos zgodil že drugi mednarodni koncert solistov, ansamblov in Združenega godalnega orkestra obeh glasbenih šol, pod vodstvom dirigentov BOHUMILA NOVOTNY-ja in BRANKA ČEPINA, ki je opisal tudi druga sodelovanja: \”Pri nas imamo vsako leto poletno šolo v Fiesi. V enem tednu naštudiramo koncertni program, ki ga nato izvajamo v Portorožu, Piranu, kasneje pa v Slovenj Gradcu in v Češkem Krumlovu.\” Branko Čepin, ravnatelj slovenjgraške glasbene šole, je ob tem še dodal:

“Mislim, da Slovenj Gradec kot mesto glasnik miru načrtuje in udejanja idejo tega mota z najboljšimi nameni zbližati, povezati ljudi sorodnih ljudstev, kajti Češka in Slovenija, obe imata bogato glasbeno tradicijo, sta že v preteklosti pogosto sodelovali tudi na glasbenem področju. To združevanje ima namen predstaviti program obeh glasbenih šol in na glasbenem, umetniškem področju doseči višji nivo.”
Kmalu bodo tudi Slovenjgradčani v Češkem Krumlovu nastopili že drugič. Načrtujejo glasbene poletne šole na Češkem, tekmovanja in druge glasbene prireditve.…

100 let Pihalnega orkestra železarjev Ravne

Pihalni orkester železarjev Ravne praznuje – in Ravenčani z njim. Orkester je ponos Raven, in v vseh sto letih svojega delovanja je živel s krajem. Tudi danes ne odrečejo sodelovanja ob katerikoli priložnosti, je na tiskovni konferenci ob jubileju povedal predsednik Brane Širnik. Poleg tega sokrajane že desetletja razveseljujejo z najvišjimi priznanji iz državnih in mednarodnih tekmovanj.
Stoletnico so godbeniki obeležili nadvse slovesno. Častno pokroviteljstvo nad jubilejnimi prireditvami je prevzel predsednik republike Milan Kučan. Izšel je lep almanah s pregledom stoletnega dela in slikami iz arhiva, ki so tudi s tem izmaknjene pozabi. Orkester je imel maja jubilejni koncert v Veliki dvorani SNG v Mariboru, 26. junija tudi v Veliki dvorani Slovenske filharmonije v Ljubljani, v Koroškem muzeju so odprli razstavo \”Pleh in simfonija\”. Slavnostni koncert so ob ovacijah poslušalcev odigrali v športni dvorani pri OŠ Prežihovega Voranca na Ravnah na Koroškem, njihovemu slavju pa so se pridružili tudi vsi sosednji pihalni orkestri na paradi na ravenskem stadionu.
Začetki Pihalnega orkestra železarjev Ravne segajo že v leto 1901, ko je od vojakov prišel ALOJZ KOSTWEIN – strugar, sedlar, orglar, vojaški muzikant… Iz \”šolanih\” in po gasilsko oblečenih muzikantov mu je uspelo sestaviti godbo, pretežno iz vrst delavcev, ki so si instrumente kupovali sami. Zato so se prvič srečali s posameznimi parti, z notnimi stojali in dirigentsko palico. Napredek in uniforme so prinesli svoje, zlasti obveznosti, ki jih vse do danes ne zmanjka. Že od takrat je v navadi, da ravenski godbeniki zaigrajo na vsakem pogrebu.
Godba je preživela obe svetovni …