Menjalni Tečaj

Od uvedbe evra se je v Sloveniji število menjalnic precej zmanjšalo. Poleg nekaterih manjših, zasebnih menjalnic pa lahko kupite in prodate valute večinoma prek bank.

Banke, ki imajo tudi menjalnico oz. se ukvarjajo z menjalniškimi posli vsak dan objavijo menjalni tečaj. Na tečajni listi je navedena cena za nakup in prodajo različnih valut, tako imenovani menjalni tečaj. S ceno imamo v mislih znesek, ki ga moramo plačati v domači valuti, da bi kupili določen znesek tuje valute. Prodajni tečaj pa predstavlja znesek domače valute, ki ga dobimo, če prodamo določeno količino tuje valute. Tečajna lista se praviloma osveži enkrat dnevno, v primeru drastičnih gibanj na valutnih trgih pa lahko tudi večkrat dnevno.

Vir tečajev, ki so objavljeni na tečajni listi je tečajnica Banke Slovenije oz. od uvedbe evra pa tečajna lista Evropske Centralne Banke, lahko pa uporabite tudi online pretvornik za hiter izračun

Vsaka menjalnica in vsaka banka, ki se ukvarja z menjalnimi posli pa seveda ponuja nakup po nekoliko dražjem tečaju kakor prodajo. Tako pri vsaki transakciji ustvari določen prihodek. Razliki v tečaju rečemo tudi razlika med nakupno in prodajno ceno.

Prav tako večina bank objavi dve različni tečajni listi, ena velja za previbalstvo druga pa za podjetja. Razlika je v tem, da je razpon med nakupno in prodajno ceno večji pri menjalniških poslih za prebivalstvo.

Z drugimi besedami če fizična oseba zamenja EUR valuto v USD valuto bo pri tem imela večje stroške kakor podjetje oz. USD valuto bo kupila po manj ugodnem tečaju. Isto …