Slava in dobiček

Pojma sta povezana v različnih kombinacijah. Lahko se dopolnjujeta ali izključujeta, nastopata hkrati ali z zamikom, sta laže ali teže dosegljiva itd.

Vsak bi lahko povedal svojo različico, kakršne pač ima izkušnje.
Iz zgodovine se naučimo o preteklih slavnih osebnostih, ki so se proslavile z dobrimi ali slabimi dejanji. Natančnih podatkov o njihovih gmotnih razmerah ni mogoče primerjati z današnjimi, anekdote o njih pa razgalajo resnico, da slava in bogastvo ne gresta z roko v roki.

Nekateri pa se iz zgodovinskih dejstev nočejo učiti in nastopajo samozavestno tudi takrat, ko jim okolica oporeka. Politiki se trudijo s svojimi programi pridobiti volilce in obljubljajo vse mogoče. Če ne uspejo, so navadno krivi kar mediji. Sodišča obravnavajo precej primerov, ko obrekovani in razžaljeni zahtevajo odškodnine za izrečene besede zoper njihovo čast in slavo. Poskušajo pač kovati dobičke, če jim še kdo nasede.

Neopredeljeni volilci se na račun zdrah med fanatično usmerjenimi politiki običajno zabavajo, saj pogosto videvajo, da se najhuši nasprotniki kljub izrečenim besedam ob kozarcih vina drug drugemu smehljajo. Je to posledica vinakih hlapov ali spametovanja? Kdo bi to vedel!

Tudi pri umetnikih je konkurenca čedalje večja. Kar se ne doseže s strokovno dokazljivo ravnijo, je možno podkrepiti z izvirnimi domislicami. Pretep za kulisami pripomore k razvpitosti in slavi. Predsodek, da so baletniki pedri, je že pozabljen, čedalje bolj se izravnavajo razlike med BRATI in SESTRAMI in iz tega ne bo več možno sestavljati zbadljivk in še manj tožiti za žalitve.

Če bo kratkotrajna slava na račun drugačnosti komu prinesla dobiček, mu ga lahko mirno privoščimo. Nič ne traja večno. To nam sporočajo tudi afere o skorumpiranih podjetnikih in naivnih vlagateljih v papirnate posle. Razočaranja so res boleča. Še dobro, da nas večina zaupa pregovoru: \”Pomagaj si sam in ne zanašaj se na druge!\”

Ob dnevu državnosti pa se le poveselite!